Thursday, April 21, 2011

SEMESTA dan SIREN

Bercerita pasal SEMESTA, sekolah asrama aku dari from 1 samapi form 5, bende yang paling aku fade-up sekali ialah bunyi siren atau loceng sepanjang masa.


Loceng 1st - bunyi pukul 5.30, ajak pergi semayang subuh, padahal pukul 4.30 pagi aspuri da ibarat membuat pesta mandi-manda sambil berebut tempat untuk iron baju. Bunyi air jatuh dalam baldi bila kena tadah memang buat aku lagi hangin pagi-pagi. Pukul 5.30 dia orang da start nak bukak lampu dorm, bila aku senior, aku bangun kol 6.10, sape berani bukak lampu, lu try lah, sebab wa tak kisah lah satakat lampu neon duk bawah mata wa..Jiwa wa kental, yang jadi tak kental bila tengah tidur, rotan duk hinggap atas badan, sebab kena rotan dengan warden bila tak bangkit lagi pergi solat kat surau.

Loceng 2nd - Bila nak pergi prep petang pukul 2.45 da bunyi. Okey, preparation class. Apa  yang aku prepare pun tak tahu. Bila mood nak tidur tue lebih, aku dengan geng-geng seangkatan akan tidur kat dorm, tak pergi prep petang. Tapi bukan tidur atas katil ye puan-puan, tidur dalam locker untuk sentengah jam yang pertama. Pukul 3.30 baru kuar locker tidur atas katil. Kalau bernasib baik anda boleh tidur sampai pukul 4.30. Kalau tidak bernasib baik, anda akan belari pusing padang atau duduk tayang muka depan dema untuk tatapan umum, sambil kaki anda kena libas.








hahahha...nengok..warna blok asrama kami ikut warna rumah sukan, biru for kejora dan merah for zuhal.
HIDUP ZUHAL.


Loceng 3rd- Loceng riadah. Sape lah wat peraturan aspuri wajib kosong bila petang pun aku tak tahu. Berpusu-pusu budak kuar gi riadah pukul 5 ptg sampai kol 6.15. Yang riadah adalah dua tiga kerat, yang lain duk men kemuncup tepi padang, yang paling rajin, pergi jolok buah kelapa, hentak kat tar, pastu minum air dia.

Loceng 4th- Pukul 6.45 petang tak silap aku. Loceng suruh kumpul kat surau dan pergi solat maghrib. Yang cuti pun, time-time tue gak kena naik kosongkan asrama. Banggang. Memang tak sempat tidur petang langsung. Kalau bernasib malang kene kunci dari luar, terpaksa panjat pagar dengan baju-baju kurung sebab nak lepaskan diri dari warden jahat.

Loceng 5th - Pukul 8. Tanda waktu pergi prep malam. Muka searabai mabai pakai baju kurung, tudung hitam putih sahaja yang dibenarkan dan berjahit tengah, pergi mendaki bukit naik pi class. Pastu memekak kat class. Kalau ada cikgu je satu sekolah jadi senyap. Biasa bila malam, time paling indah bila agihan request. But kompem aku tak tak dapat banyak, because ak bukan lah orang yang feymes


Loceng 6th- yang paling akhir before kami tutup mata, pukul 11. Tanda waktu light-off. If sesape yang wat-wat pana tak tutup lampu lagi, prefect yang bajet perfect akan jerit dari bawah, F104 !!!







p/s : Siren memekak, memekik kat telinga. Tapi sangat best bila ada pengalaman macam nih kan. Peraturan yang jahanam buat aku suka nak tangguh masa sekarang. Kalau takde siren kan bagus, aku tahulah nak urus masa aku sendiri. Kuikuikui.

16 comments:

husna said...

F104 ! dorm saya tu.hehehe ;)

Cik SHiNJU said...

aku pernah kena 'tego' dek warden mase prep malam...dia lalu aku wat2 baca buku..pastu wat bising smula..sejam pastu dia lalu lg aku buat2 baca buku..aku lupa nak selak ms lain..kantoi..
sejam dok baca ms yg sama..huhuh :P

N A N a t O said...

una : hahhaa...yeke dorm awak? awak bukan duk sblh katil akak ke?

N A N a t O said...

cik shinju : hahha..kantoi2 je kan....memang otai la cik shinju dulu2...

TiKa LEh said...

dulu aku duty tukang tekan siren suruh budak2 pi prep..announce lagi..kehkehkeh..aku rasa brkuasa tyme tu..hahahha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
baca post ni...teringgat zaman sekolah

afzan said...

inilah sekolah yang gua rasa sangat TAKSUB dengan rumah sukannya. ceh!

aizatieramli said...

pergh... entry nak mengimbau kenangan je.. paling tak tahan, aku pernah lepak dalam loker budak form 1 time prep petang. busuk macam hell! kalo x silap, ko pun ponteng gak time tu. pastu kantoi kene beratur depan dema. bapak la femes. pastu esoknye cikgu jabar kata 'saya dengar aspuri ada banyak tikus mondok semalam' .. hampeh betol! hahahahahaha..

pasal bangun lambat, kite la geng2 mandi lambat kat floor zuhal.. lagi seploh minit morning call x tentu siap lagi. pastu prifak pandang slek, kite pandang slek balik. haha.

ape2 pun aku doakan warden2 kite dulu dapat anak yang lagi setan dari kita. hahahahahahahahaha

E'Cham Kun said...

hoit..terase aku!!! tau la aku si biru..ha ha.. =P

N A N a t O said...

tkah : nmpk sngt ko gile kuasa tikah...kuikuikui...:)

N A N a t O said...

brutal solo..ingat zaman skola mmg best kan...

N A N a t O said...

abengah ; taksub giler wesy..smpi selimut gua warna merah terang...apa kes...

N A N a t O said...

aiza : hantu ko aiza...doakan cam tu skali...scene aku x boley lupa time kita balik prep mlm awal tue aiza..pastu nyorok balik semak..last2 kantoi gak....jahanam.

N A N a t O said...

echam : eh2....ko bdk bju biru ek?luupa plak.....haish..suara ko la kan pagi2 slalu bc doa...sejuk hati aku dengar suara ko..kuikuikui...

aizatieramli said...

hahaha. nana, aku dah x ingat dah scene tu. ko la ni ingatkan aku balik. ni yang buat aku nak doa yg lagi dasat2 ni. haha.

itu kalo kite record, then letak kat youtube, memang sah2 la warden kesayangan tu kene..

aku panggil scene tu 'scene tunjal'. haha. bengong la warden tu. x puas ati kita balik awal pehal? hampeh.

kalau la boleh putar balik, nak je aku tunjal balik pale die. tak pun, tepok bontot die kuat2. kah3..

afzan said...

selimut kaler merah terang? sikit lagi nak kaler fevret mak