Saturday, February 20, 2010

Hikayat Sang Kancil dan Macam-Macam

aku rasa bagi sesiapa yang lahir between 1980-an mesti pernah nengok iklan pendidikan yang masa kecik-kecik dulu sokmo tayang kat television tempatan terutama tv2 hasil terbitan Filem Negara Malaysia. hahahhah..tetiba teruja pula bila dapat nengok balik cerita nih bila abang aku cari semula untuk hiburkan hati anaknya (dedek) dikala berduka lara yang dimuat turun ke dalam phone dia. watak utama dalam cerita nih of cos lah Sang Kancilkan yang digambarkan sangat bijak pandai, nama pun cerita Sang Kancil dan (isikan dengan yang mana versi paling korang suka nengok). Selepas itu watak sampingan monyet, buaya dan lain-lain. cess, macam wat karangan Bahasa plak aku nih. pfftttt......




nah, amik nih, nengok la untuk imbas kembali macam mana cerita tue :
kalau nak lagi korang boleh klik kat sinih dan sinih juga untuk nengok versi yang macam-macam. versi yang aku kuarng sikit ialah versi Sang kancil dengan kerbau. pathetic giler nengok kerbau tue mintak tolong. mau putus urat merih dia.



video
Hikayat Sang Kancil dan Monyet



hahhaha....quote ayat yang paling best :

kancil : "jangan monyet, jangan..."


monyet : AKU TAK PEDULI! AKU TAK PEDULI! AKU NAK JUGAK!
*swallows a bunch of cili padis*



p/s : siapa tidak pernah menonton ini, dia tak kewl.

sometimes, im wondering why they label Sang Kancil as mahluk yang bijak??

3 comments:

sYeNgEt ke senget?? said...

hehehhe teringat zaman muda2 dlu.. eh.. tak2.. zaman kanak2 .. hoho skrg pon muda lg..

Mr Kamikaze said...

Terkenang pulak zaman tadika dulu..minat sgt cerita sang kancil ngan buaya..hehehe

N A N a t O said...

hahhah...memeng imbas kenangn lama la...